Dela på Google+:

Gomoku Yasai irini – Bräserade grönsaker på japanskt vis

Ingredienser för 4 personer

per portion: 432 kJ / 103 kcal

  • 8 shiitakesvampar, torkade
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g bambuskott
  • 100 g morötter
  • 100 g svartrötter
  • 30 g sockerärtor
  • 1 ½ msk sesamolja
  • 200 ml Höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • 100 g vita bönor

Tillagning

Tillagningstid: 50min

Lägg de torkade shiitakesvamparna i blöt över natten tillsammans med 1 tsk strösocker. Ta nästa dag tillvara på 1 dl av blötläggningsvattnet. Ta bort stjälkarna från de blötlagda shiitakesvamparna och fyrdela dem. Låt bambuskotten koka upp med lite vatten, spola hastigt av dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär dem sedan i lagom stora bitar. Skala morötter och svartrötter och skär även dessa i lagom stora bitar. Rensa, förväll och skär sockerärtorna mitt av på snedden.

Hetta upp sesamoljan i en kastrull och fräs upp morötter, svartrötter och bambuskott. Tillsätt och fräs upp shiitakesvamparna. Häll över buljongen och det sparade shiitakevattnet och låt koka upp. Skumma av med en hål- eller soppslev. Tillsätt sedan naturligt bryggd sojasås och låt småkoka på medelhög värme i 5 minuter. Tillsätt de vita bönorna och låt grönsakerna koka tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt till slut sockerärtorna och servera.