Dela på Google+:

Asiatisk pumpasoppa med smördegstilltugg

Ingredienser för 4 personer

per portion: 2257 kJ / 539 kcal

Till pumpasoppan:

  • 600 g pumpakött, t.ex. hokkaido 
  • 1 potatis
  • 2 morötter
  • 10 g färsk ingefära
  • 2 schalottenlökar
  • 1 liten röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 20 g smör
  • 4 dl kokosmjölk
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 stjälk citrongräs
  • 4–6 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås

Till smördegstilltugget:

  • 100 g smördeg (djupfryst)
  • 1 äggula
  • 1 msk grädde 
  • pumpakärnor
  • sesamfrön

Tillagning

Tillagningstid: 50min

Tärna pumpaköttet, skala potatisen och morötterna och skär dem i småbitar. Skala ingefäran, schalottenlökarna och vitlöken. Skölj och ansa chilin genom att halvera den på längden och ta bort kärnor och mellanväggar. Finhacka allt. 

Smält smöret, fräs upp de småskurna grönsakerna och pumpatärningarna och häll över kokosmjölken och grönsaksbuljongen. Halvera citrongräset på längden, tillsätt och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta upp citrongräset, puréa soppan med en stavmixer och smaka av med sojasås. 

Gör smördegstilltugget medan soppan småkokar: Kavla ut den lättinade smördegen och ta ut månar och stjärnor efter behag med kakmått. Rör ihop äggulan och grädden, pensla smördegsbitarna och strö över pumpakärnor och sesamfrön. Grädda dem guldgula i ugnen i 180 °C i ca 8 minuter. Servera till soppan.