Dela på Google+:

Långkok

Pulled Pork

(10 personer)

  • 2 kg fläskkarré 
  • 2 gula lökar 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 4 lagerblad 
  • 1 dl tomatpuré 
  • 1 dl TABASCO® Chipotle Sauce 
  • 2 dl rödvin 
  • 2 dl kalvfond 
  • 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • 4 msk farinsocker 
  • salt 
  • nymalen peppar

Tillaga pulled pork i en gryta med lock som tål ugnsvärme.

Krydda karrén med salt och peppar. Värm grytan med smör och stek köttet runt om så att det får en stekyta. Skala och klyfta löken, skala vitlöken och hacka grovt. Fräs med köttet. Lägg i resten av ingredienserna. Sätt ugnen på 125 grader och ställ grytan med lock i nedre delen av ugnen och tillred i ca 4-5 timmar tills det är riktigt mört.

Boeuf Bourguignon

(4 personer)

  • 650 g högrev 
  • 200 g rökt sidfläsk 
  • 300 g morötter 
  • 200 g smålök 
  • 200 g champinjoner 
  • 1 msk tomatpuré 
  • 2 vitlöksklyftor, hackade 
  • ½ tsk torkad timjan 
  • 6 dl rödvin 
  • ca 8 dl kalvfond (koncentrerad kalvfond utspädd med vatten) 
  • 1 ½ msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • salt 
  • nymalen svartpeppar 
  • maizena mjöl för redning

Potatispuré

  • 700 g mandelpotatis, skalad 
  • ca 1 dl mjölk 
  • ca ¾ dl grädde 
  • ca 35 g smör 
  • salt
  • 1 dl färsk timjan, hackad

Putsa köttet fri från hinnor och dela det i grytbitar. Skär fläsket i tärningar. Värm en stekpanna och stek fläsket. Ta ur fläsket och lägg det åt sidan medans du bryner köttet i fettet från fläsket. Salta och peppra köttet och stek tills köttet fått fin färg. Skala morötter och dela i mindre bitar och skala löken. Värm en panna med smör och fräs grönsakerna i några minuter. Lägg fläsk, kött och grönsaker i en gryta och tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och häll på det röda vinet. Låt sjuda i ca 30 minuter. Tillsätt därefter kalvfond och Kikkoman, sjud 1- 1 ½ timme till så att köttet börjar trilla isär. Red av grytan med maizena mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

Potatispuré Koka potatisen på låg värme så att den inte går sönder. När potatisen är mjuk låt den ånga av. Koka under tiden upp mjölk, grädde och smör. Vispa ihop potatisen med hjälp av en elvisp och tillsätt vätskan lite i taget. Smaka av med salt.

Strö över timjan och servera grytan med purén.

Högrev med pepparot och ingefära

(4 personer)

  • 500 g högrev, tärnad 2x2 cm 
  • 1 morot, stora bitar 
  • 1 gul lök, stora bitar 
  • 2 msk smör 
  • 3 dl rödvin 
  • 4 dl kraftig köttbuljong 
  • 2 vitlöksklyftor, hackade 
  • 1 stor bit färsk ingefära 
  • 10 vitpepparkorn 
  • Salt 
  • 200 g smålökar, skalade 
  • 150 g champinjoner, i bitar 
  • 1 morot, skivad 
  • 1 msk smör 
  • ca 1 dl pepparrot, färskriven 
  • 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås 
  • lite socker

Bryn köttet i matfett i en stekpanna, lite i taget och lägg över i en gryta. Fräs lök och morot i pannan. Häll fräset i grytan och tillsätt rödvin, buljong och vitlök. Koka upp och ta bort skummet. Tillsätt vitpeppar, ingefära och salt först efter skumningen så att de inte försvinner. Sjud under lock på svag värme ca 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört. Späd eventuellt med lite vatten. Är konsistensen för tunn så kan grytan redas av en aning med lite maizenamjöl utrört i lite vatten. Förväll smålöken i några minuter i kokande vatten. Bryn den sedan tillsammans med svamp och morot i smör. Lägg fräset i grytan och sjud ytterligare 15 minuter. Smaksätt med pepparrot, Kikkoman soja samt ev. lite socker.

Servera med potatispuré.