Dela på Google+:

Julbord

Sojasill

(4 personer)

  • 1 burk 5 minuterssill (420 g) 
  • 4 msk balsamicovinäger 
  • 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • 1 msk flytande honung 
  • 1 liten rödlök, strimlad 
  • 1 dl valnötter, hackade

Häll av lagen från sillen och dela i mindre bitar. Blanda ihop vinäger, soja och honung. Varva sill, lök och valnötter och slå över lagen. Låt dra någon timme eller för ännu bättre resultat låt dra 1 dygn.

Gubbrörarulle med sojadipp

(4 personer)

  • 4 ägg, hårdkokta 
  • ½ rödlök, hackad 
  • ½ dl gräslök, hackad 
  • 1 ask (55 g) ansjovis, hackad 
  • 1 tsk riven pepparrot 
  • nymalen vitpeppar
  • 3 ark vårrulledeg 
  • matolja till stekning

Sojadipp 

Hacka äggen och blanda samman med rödlök, gräslök, ansjovis och pepparrot. Smaka av med peppar. Dela arken i 10 x 10 cm. Fördela fyllningen på ca 12 st fyrkanter. Vik ihop ändarna och rulla ihop till en rulle. Värm rikligt med olja i en stekpanna och stek i några minuter tills rullarna är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rör ihop dippsåsen och servera därtill.

Köttbullar

(4 personer)

  • 1 dl mjölk 
  • ½ dl ströbröd 
  • 400 g nötfärs 
  • 1 liten gul lök, hackad 
  • 1 ägg 
  • 1 ½ msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap 
  • 2 krm salt 
  • 1 krm nymald vitpeppar 
  • smör till stekning

Häll mjölk i en skål och tillsätt ströbrödet. Låt dra i några minuter. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig färs. Rulla till köttbullar och stek dem i smör.

Gravad lax med sojadipp

(10 personer)

  • 1 kg färsk lax, mittbiten 
  • 1/2 dl salt 
  • 1 dl strösocker 
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar 
  • 1/2 dl grovhackad färsk dill

Sojadipp 

Frys laxen i minst 2 dygn innan den gravas. Filéa laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.

Sojadipp: 
Rör ihop soja och majonnäs.

Revbensspjäll

(10 personer)

Glaze

  • apelsinskal från 4 apelsiner 
  • 6 msk farinsocker 
  • 4 msk honung 
  • 8 msk balsamico vinäger 
  • 8 msk BFC Kalamata olivolja 
  • 6 tsk TABASCO® Garlic Sauce 
  • 4 tsk TABASCO® Chipotle Sauce

Lägg revbensspjällen i en kastrull och häll över vatten, soja och kalvfond. Låt koka i cirka 1 timme eller tills köttet börjar släppa från benen. Låt svalna. Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och låt koka i ca 5-10 minuter så att den blir simmig. Låt svalna. Pensla på glazen på revbensspjällen och värm i ugnen i ca 10-15 minuter.

Stekt Inlagd Strömming

(6 personer)

  • 1 kg färsk strömmingsflundra, gärna små 
  • grovt rågmjöl 
  • smör att steka strömmingen i

Inläggningslagen

  • 7 dl vatten 
  • 2 dl ättika 
  • 4 dl socker 
  • 3 dl Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • 1½ dl riven pepparrot 
  • 1 hel bit ingefära 
  • 10 hela korn vitpeppar 
  • 10 hela korn krydd peppar 
  • 1 gul lök

Garnering

  • 4 vårlökar 
  • ½ dl färsk riven pepparrot

Koka upp socker, vatten och ättika. Tillsätt sedan sojan, löken i skivor samt pepparroten och ingefäran i ½ cm skivor. Mjöla strömmingen på skinnsidan och vik ihop fisken i naturlig form. Stek strömmingarna i smöret tills de gått igenom och lägg sedan varma i inläggningslagen. Låt strömmingen ligga kallt i minst 24 timmar och garnera sedan med fint skivad sallads lök och färsk riven pepparrot.