Dela på Google+:

Soppor och grytor

När dagarna blir kortare och det blir kallare utomhus, då har sopporna och grytorna högsäsong!

Förr stod soppor och gryträtter i medelpunkten som prisvärd mat som ger mättnad, senare som entrérätt till en lång måltid. Idag är de mer än en förrätt och hävdar sig som värmande, mättande och fullvärdiga måltider. Deras oändliga variationsmöjligheter gör att de aldrig blir omoderna. Och en stor fördel är att du i stället för att smaksätta soppor och grytor traditionellt med salt, kan du lika bra ta vår Kikkoman naturligt bryggd sojasås: Vår sojasås framhäver smaken på ingredienserna som används och dessutom är sojasås en saltreducerad tillagningsvariant och därför sund.

1. Soppor

I princip skiljer man på två kategorier, klara soppor (consommés) och redda soppor (potage liés). Till de klara sopporna hör framför allt alla buljonger, exempelvis klassisk hönsbuljong eller grönsaksbuljong. Klara soppor är lätta och inte så mättande som redda soppor eller gryträtter. Därför äter man i idag ofta klara soppor som förrätt eller som mellanmål. Redda soppor är för det mesta mosade till slät konsistens och innehåller ibland kött- och grönsaksbitar som garnityr, men inte i någon större mängd. Som redning används ofta ris, korn, potatis eller vetemjöl med smör.

2. Grytor

Till skillnad från sopporna är grytorna varken mosade eller klara med bara ett par få kött- eller grönsaksbitar. Tvärtom! Här är det mängden som gör det! En gryta är den mättande och matiga varianten av soppan och alltid en fullvärdig måltid. I en gryta ingår för det mesta traditionella baljfrukter såsom linser, ärtor eller bönor, med mycket grönsaker och någon sorts köttbitar. Möjligheten att variera i det oändliga har gjort grytan till en av våra äldsta maträtter. Redan romarna lagade och åt gärna gryträtter. Det finns inga gränser för fantasin och smaken i en gryta. Allt man gillar och som smakar gott kan tillagas tillsammans. Till klassikerna bland gryträtterna räknas lins-, ärt- och grönsaksgryta samt pichelsteiner, en köttgryta med grönsaker gjord på fläsk-, ox- eller fårkött, som togs upp i en receptbok för första gången 1894 och äts traditionellt i regionen Bayrischer Wald.

Makalöst goda soppor och gryträtter med Kikkoman

Soppor och grytor är mycket lättlagade. Vilka ingredienser du använder och hur du kombinerar dem kan du själv bestämma. Grundregeln för soppor och gryträtter är nämligen: allt som passar ihop smakar också! Experimentera, smaka av och njut! Här vill vi ändå avslöja hur man tillagar några klassiker med Kikkoman som garanterat värmer i under kalla höst- och vinterdagar och smakar makalöst gott. Där blir inte bara finsmakarna entusiastiska: Smaklig måltid önskar Kikkoman!