Dela på Google+:

Från Japan vidare ut i världen

 

Kikkomans rötter når tillbaka ända till år 1630, då förfäderna till familjen Mogi i den japanska staden Noda började brygga en kraftig mörkbrun smaksättningssås av sojaböner, vete, vatten och salt. Det praktiska läget vid floden Edo gjorde det lätt att få tillgång till råvarorna för sojaproduktionen och för att snabbt leverera färdig soja till staden Edo – dagens Tokyo. Holländska köpmän upptäckte det ”svarta guldet” och tog med det till Europa. Snart etablerade sig Kikkoman i Europa och fick viktiga utmärkelser och pris, till exempel på världsutställningarna 1873 i Wien och 1881 i Amsterdam. 1917 startade de japanska familjerna Mogi och Takanashi familjeföretaget Noda Shoyu Co. Ltd. Namnet ändrades 1964 till Kikkoman Shoyu Co. Ltd. och slutligen 1980 till Kikkoman Corporation. Idag är Kikkoman marknadsledande i världen inom sojasås och uppskattas i fler än 100 länder välden runt för sin speciella fyllighet. Men inte bara det – även hos kejsaren av Japan och hans hov har Kikkoman en fast plats.