Dela på Google+:

Så doserar du Kikkoman sojasås rätt!

I recepten står det alltid en hur mycket man ska ta när man smaksätter med sojasås. Man vad gör du när du vill ge din kreativitet fritt utlopp i köket? Hur doserar man Kikkoman sojasås rätt – om den nu är med i ingredienserna eller inte?

Vi visar hur du får kulinarisk skicklighet i att använda vår sojasås. För matlagning, marinering, glasering eller som bordskrydda.

För sojasås har gåvan att ge alla maträtter med kött, fisk, såser eller grönsaker en speciell fyllighet, inte bara de asiatiska! Varför det fungerar? Helt enkelt därför att sojasås är ett livsmedel med rikligt umami. Och dessutom är sojasås en perfekt ersättning för salt.

Sojasås till salladsdressing

Det finns inget patentrecept för hur mycket sojasås man ska ta i en salladsdressing för färska sallader. Tumregeln säger att det per matsked olja får det vara upp till en matsked sojasås. Du kan avstå från salt och vinäger. Andra kryddor, citronsaft eller färska örter passar alltid. Experimentera helt enkelt fritt fram. Var modig när du smaksätter dina sallader.

Sojasås i matlagningen

När du använder sojasås i matlagningen beror mängden på vilken smak du vill få fram. Proffskockar och erfarna kockar tillsätter helt enkelt ett par stänk sojasås strax innan maträtten är färdig och smakar sedan av.

Sojasås för glasering

Den ska se knaprig och läcker ut och glänsa aptitretande – den ugnsbakade steken. Pensla köttet mot slutet av stektiden med en blandning av sojasås och lite honung och låt det steka ett par minuter till. Eller som alternativ kan du ta vår Wok sauce. Den är känd och omtyckt för sitt söt-kryddiga smaksting.

Sojasås för marinering

Om du nu penslar eller lägger in köttet, fisken eller grönsakerna, sojasås ger en fantastisk grundsmak för olika sorters marinader.

Som tumregel för dina egna skapelser kan du räkna med ungefär 3 till 4 matskedar sojasås per portion matvara som ska marineras (ca 120 till 150 g). Plus andra ingredienser och kryddor. Obs! Förhållandet mellan sojasås och andra flytande ingredienser bör ligga på ungefär 2:1.

Du kan göra det härligt bekvämt för dig om du tar en av de komplett färdiga marinaderna i vårt teriyakisortiment med hög kvalitet. Principiellt gäller för marinerade matvaror som ska stekas eller grillas att örter och kryddor först ska strykas bort och matvaran klappas torr. Då bränner det inte vid.

Sojasås som bordskrydda

Du är chefen! Det gäller speciellt när det som lagts upp på tallriken ska kryddas vid bordet. Ett eller två stänk sojasås kan låta dina kokkonster smaka ännu fylligare. Det är särskilt praktiskt att smaksätta vid bordet med vår designade bordsflaska.