Dela på Google+:

Japanska köket världskulturarv

Hur insatta är vi européer egentligen i det japanska köket? Vilka maträtter, bortsett från sushi, förknippar vi med den uppgående solens land? Faktum är att vi ofta förväxlar de olika matlagningsstilarna i Asien, men sätten att laga mat är faktiskt mycket olika från land till land på den asiatiska kontinenten. Precis som det inte finns ett enhetligt kök i Europa har Japan, Thailand, Vietnam, Indonesien, Kina och de andra länderna alla sina egna typiska specialiteter.

Det traditionella japanska köket kallas washoku och hänger mycket nära samman med landets kultur och filosofi. UNESCO har till och med utsett det till världskulturarv. Det är inte underligt att det japanska skrifttecknet ”shoku” för mat består av skrifttecknen för ”människa” och ”göra gott”: Mat är bra för människorna. Därför integrerar japanerna matlagningen som en självklar del i sitt dagliga liv och ägnar mycket tid åt att laga mat. Här har de en stark tendens till både lätthet och fulländning: Små, separat serverade maträtter gör att de inte äter varken för mycket eller för fort. Dessutom ägnar man stor uppmärksamhet åt de färdiga maträtternas utseende och presentation – bland annat med stilfullt porslin. 

Speciell hantering av ingredienser

I det japanska köket används i första hand regionala ingredienser som passar till säsongen. Framförallt ris, fisk och grönsaker hamnar på bordet da japanerna tycker det är viktigt att betona den ursprungliga aromen i stället för att täcka över smaken. De vill bibehålla ingrediensernas naturliga egenskaper och karakteristiska smak. Detta är en av orsakerna till att öborna traditionellt kryddar mycket återhållsamt och dessutom sällan lagar mat med fett. Att Japans folk väljer speciella produkter med hög kvalitet och tillagar dem omsorgsfullt anses ofta vara förklaringen till att japanernas förväntade livslängd är slående lång.

Spår av det förgångna

Denna speciella inställning till livsmedel och dess tillagning uppstod redan för tusentals år sedan. Då vissa livsmedel var tabubelagda har japanerna exempelvis under cirka 1000 år knappast ätit något kött. Detta ledde till att de inte var särskilt förtjusta i ”fettsmaken” vilket i sin tur påverkat deras sätt att laga mat idag. Japansk mat är för det mesta fettsnål och då mycket äts rått och havsväxter ofta finns med är den både hälsosam och lättsmält. 

Även sojasås har tradition

Mot denna bakgrund är det inte underligt att även sojasås har en mycket gammal tradition. Vår Kikkoman naturligt bryggda sojasås har framställts i mer än 300 år efter samma recept. Men japanerna är ändå inte på något sätt fastkörda i det traditionella köket. Tvärtom är de öppna för utländska maträtter och låter sig gärna inspireras.