Dela på Google+:

Sojasåsens historia

Under århundradens lopp har människor både i öster- och västerländska världen sökt efter metoder att konservera livsmedel. Erfarenheten visade att salt inte bara ger livsmedel bättre hållbarhet, utan även förhöjer smaken. 

I gamla Kina kallade man konserverade livsmedel och motsvarande smaksättare för ”jiang” och möjligtvis var dessa föregångare till det som vi idag känner till som sojasås. Man framställde olika sorters ”jiang” av kött, skaldjur, grönsaker och sädesslag. Av alla dessa ingredienser var det sädeslag som var lättast att komma åt och bearbeta. Därför utvecklades ”jiang” gjort på sojabönor och framför allt på vete fortare än de andra sorterna. Så småningom började man framställa ”jiang” av sädeslag även i Japan och andra grannländer till Kina. Man säger, att vår sojasås som vi använder idag härstammar från denna smaksättare.

Efter introduktionen i Japan förändrades mycket under den fortsatta utvecklingen och i framställningen av ”jiang”. I mitten av 1600-talet hade framställningsmetoden för naturligt bryggd sojasås etablerats och började sprida sig i hela landet.