Dela på Google+:

Egenskaper hos Kikkoman sojasås

Kikkoman sojasås framställs av omsorgsfullt utvalda ingredienser. Dess fina arom är en komposition av runt 300 olika aromkomponenter. Den välbalanserade mixen av de fem grundsmakerna smickrar gommen.

Kikkomans kunder världen runt uppskattar denna smaksättare inte bara till asiatiska maträtter, utan även till västerländska rätter. Ett tydligt bevis är att man njuter av sojasås från Kikkoman i fler än 100 länder.

Vad är det som gör Kikkoman sojasås så speciell?

1. Färgen

Unikt transparent, djupt rödbrun färg

Den härliga, typiska färgen är resultatet av den så kallade ”maillardreaktionen” som börjar när bryggningsprocessen pågått i två till tre månader. Då reagerar glukos och andra sockerarter med aminosyror till det bruna pigmentet melanoidin, som ger sojasåsen sin vackra färg.

Genom oxidering, dvs. kontakten med syre, blir sojasåsen mörkare. Förvaring vid låg temperatur förhindrar denna reaktion. Därför rekommenderar vi att förvara Kikkoman sojasås i kylskåpet när flaskan är öppnad.

2. Smak och umami

Harmonisk kombination av de fem grundsmakerna

I Japan anses sojasåsen sedan flera århundraden vara oumbärlig i det japanska köket. 
Men varför är Kikkoman sojasås en av de mest populära smaksättarna runtom i världen?

Helt enkelt: för smakens skull.

Den harmoniska kombinationen av de fem grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami och deras inbördes välbalans ger Kikkoman sojasås sin härliga smak.

Umami : den femte grundsmaken

Sojasås är särskilt rik på naturliga umamikomponenter som skapas under bryggningsprocessen. Dessa komponenter består av ca 20 olika aminosyror som bildas när proteinerna i sojabönorna och vetet spjälkas i koji-mäsken.

Läs mer om umami

3. Komplex mångfald av aromer

Under bryggningsprocessen, som tar flera månader, produceras runt 300 olika aromkomponenter, däribland aromer som påminner om blommor, frukt, whisky och kaffe. Var och en av alla dessa 300 komponenter ingår i så liten mängd att den enskilda inte kan identifieras. Men tillsammans ger komponenterna Kikkoman sojasås den alldeles speciella och omisskännliga aromen.

Aromen av rostad sojasås höjer aptiten. Och just denna arom har gjort Kikkoman sojasås till en av de mest omtyckta smaksättarna i hela världen.

4. Lagstadgat värderingssystem för sojasås i Japan

På den japanska marknaden klassificeras sojasåser i enlighet med Japanese Agricultural Standard (JAS) efter sin totala halt av kväve och protein. Denna klassning visar hur mycket umami det finns i en sojasås.

Halt Kväve totaltProtein
Särskilt hög halt > 1,50 > 9,38
Hög halt > 1,35 > 8,44
Standardhalt > 1,20 > 7,50

Låt oss se hur det ser ut för sojasåsen från Kikkoman:

Kikkoman sojasås innehåller 10 g protein per 100 ml. Därmed tillhör den definitivt kategorin ”särskilt hög halt”.

Så testar du kvalitén på sojasås

I matbutiken kan du testa kvalitén på en sojasås redan innan du köper den.

Jämför först uppgifterna om näringsinnehållet, speciellt proteinhalten. Generellt sett gäller då: Ju högre proteinhalt, desto bättre är sojasåsen.

Titta sedan noga på listan med ingredienserna. Kikkoman sojasås består enbart av de fyra naturliga ingredienserna vatten, sojabönor, vete och salt. Andra märken har ibland sju eller ännu fler ingredienser. Varför? Dessa märken behöver fler ingredienser för att kunna producera sina produkter billigare och samtidigt få fram en acceptabel smak.

Facit: Var uppmärksam på proteinhalten och en kort ingredienslista om du vill köpa en sojasås med hög kvalitet.

Vid bordet testar sojasåstillverkarna kvalitén med hjälp av tre kriterier: färgen, smaken och aromen.