Sojasåsens historia

Sojasåsens historia

Under århundradens lopp har människor både i öster- och västerländska världen sökt efter möjligheter att konservera livsmedel. Deras erfarenheter visade att salt förbättrar både hållbarheten och smaken på livsmedlen.

I gamla Kina kallade man konserverade livsmedel och motsvarande smaksättare för ”jiang” och möjligtvis var dessa föregångare till nutidens sojasås. Man framställde olika sorters ”jiang” av kött, skaldjur, grönsaker och sädesslag. Eftersom det var lättast att komma åt och bearbeta sädeslag gick det fortare att utveckla receptet för ”jiang” gjort på sojabönor och framför allt på vete än på de andra sorterna. Så småningom började man framställa ”jiang” av sädeslag även i Japan och andra grannländer till Kina. Man säger, att vår nutida sojasås härstammar från denna smaksättare.

Efter introduktionen i Japan utvecklades framställningen av ”jiang” kontinuerligt. I mitten av 1600-talet hade framställningsmetoden för naturligt bryggd sojasås etablerats och började sprida sig i hela landet.

Visste du?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås framställs av bara fyra basingredienser: sojabönor, vete, salt och vatten.