Så används sojasås

Så används sojasås

I recepten står det alltid en hur mycket man ska ta när man smaksätter med sojasås. Man vad gör du när du vill ge din kreativitet fritt utlopp i köket och skapa dina egna recept? Hur doserar man Kikkoman sojasås rätt – om den nu är med i ingredienserna eller inte? Vi visar hur mycket sojasås som ger bäst resultat vid matlagning, marinering, glasering eller som bordskrydda.

Sojasås till salladsdressing

Det finns inget patentrecept för hur mycket sojasås man ska ta i en salladsdressing till färska sallader. Tumregeln säger att det per matsked olja får vara upp till en matsked sojasås. Du kan avstå från salt och vinäger. Andra kryddor, citronsaft eller färska örter passar alltid. Experimentera helt enkelt fritt fram. Du ska se, du kommer att bli allt modigare.

Sojasås i matlagningen

Vid matlagningen är det alltid avgörande vilken smak du vill få fram. Proffs och erfarna amatörkockar snurrar runt sojasåsen i maträtten ett par gånger strax innan maträtten är färdig och smakar sedan av. Det fina med Kikkoman sojasås är att den lyfter fram ingrediensernas egen smak. Därför händer det inte att dina maträtter smakar bara sojasås.

Sojasås till glasering

Den ska se knaprig och läcker ut och glänsa aptitretande – den ugnsbakade steken. Pensla köttet mot slutet av stektiden med en blandning av sojasås och lite honung och låt det steka ett par minuter till i ugnen. Eller som alternativ kan du ta vår Kikkoman Sojasås till ris. Den är känd och omtyckt för sitt söt-kryddiga smaksting.

Sojasås till marinering

Om du nu penslar eller lägger in kött, fisk och grönsaker, sojasås ger en fantastisk grundsmak för olika sorters marinader. Som tumregel för dina egna skapelser kan du räkna med ungefär 3 till 4 matskedar sojasås per portion matvara som ska marineras (ca 120 till 150 g). Plus andra ingredienser och kryddor. Obs! Förhållandet mellan sojasås och andra flytande ingredienser bör ligga på ungefär 2:1. Du kan göra det härligt bekvämt för dig om du tar en av de komplett färdiga marinaderna i vårt teriyakisortiment med hög kvalité. De finns i olika smakriktningar, från vitlök via honung till rostade sesamfrön. Principiellt gäller för marinerade matvaror som ska stekas eller grillas att örter och kryddor först ska strykas bort och matvaran klappas torr. Då bränner det inte vid.

Sojasås som bordskrydda

Du är chefen! Mängden sojasås rättar sig efter det som lagts upp på tallriken. Ett eller två stänk sojasås kan låta dina skapelser smaka ännu fylligare. Det är särskilt praktiskt att smaksätta vid bordet med vår designade bordsflaska.

Visste du...?

Sojasås är en enastående smaksättare för den kan ge alla maträtter med kött, fisk, såser och grönsaker en speciell fyllig smak – och inte bara de asiatiska! Varför är det så? Jo, för att sojasås är rik på umami och en perfekt ersättning för salt.