
Kolla etiketten på sojasåsen
Lika viktigt som färska ingredienser är kvalitén på sojasåsen när du tillagar läckra maträtter. Sanna finsmakare känner igen en utsökt sojasås på ett par få egenskaper. Vi visar hur man gör. Det är mycket enkelt och kan göras direkt när du handlar nästa gång i matbutiken. Prova själv!
Det viktigaste: Titta på etiketten
Vad som bör stå på etiketten:
- En kort ingrediensförteckning. Här gäller principiellt detsamma som för alla livsmedel: Ju kortare listan med ingredienserna är, desto bättre! Kikkoman sojasås har fyra ingredienser, sojabönor (GMO-fria), vete, vatten och salt. Inget annat behövs för en sojasås med hög kvalité.
- Benämningen ”naturligt bryggd”. Ju längre en sojasås bryggs, desto bättre. Hos Kikkoman tar den här processen sex månader.
- Inga tillsatser, smakförstärkare eller konserveringsmedel. För dessa behöver inte en sojasås med hög kvalité!
- Ingen information om genetiskt modifierade ingredienser.
- Bra näringsvärden. Ju högre proteinhalt, desto bättre är sojasåsen. Proteinhalten ger nämligen sojasåsen dess så kallade umami. En liten vägledningen är att Kikkoman har en proteinhalt på 10 g per 100 ml, vilket betraktas som ”särskilt hög”.
Gör flaskhalstestet!
Att du håller en högkvalitativ sojasås i handen kan du även kolla med flaskhalstestet. Vänd flaskan en gång upp och ned långsamt och försiktigt. En naturligt bryggd japansk sojasås såsom Kikkomans visar en djupt rödbrun, transparent färg och har en tunnflytande konsistens. Andra sojasåser däremot, såsom exempelvis de kemiskt framställda, hat en sirapsaktig konsistens och en mörk eller grumlig färg.