Kikkomans designade bordsflaska

Kikkomans designade bordsflaska – en verklig designklassiker

Elegant och praktisk – en eye-catcher på bordet

”Design är källan till förbättringar i livet”. Det är den japanske industridesignern Kenji Ekuans motto, mannen som under årens lopp i högst väsentlig grad satt sin prägel på japansk formgivning av förpackningar och logotyper. En av hans mest kända skapelser är den eleganta bordsflaskan för Kikkoman Naturligt bryggd sojasås som han utformade redan 1961. Under årens lopp har den designade flaskan faktiskt blivit ett äkta varumärke för Kikkoman sojasås. Flaskan vann 2003 bland annat priset Lucky Strike Designer Award och har sedan många år en fast plats i Museum of Modern Art i New York samt i Design Zentrum Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Dessutom är den legendariska bordsflaskan med kultstatus enormt praktisk!

En fröjd för ögat och smaklökarna

Den kurviga silhuetten och den diskreta texten på produkten är enkel, elegant och modern och gör flaskan till en absolut eye-catcher. På bordet hemma eller på restauranger runtom i världen, överallt är den vackra bordsflaskan verkligen en fröjd för ögat. Den perfekta formen på pipen gör det möjligt att hälla ut små mängder eller bara ett stänk sojasås – och det fungerar helt utan spill. Därför är den eleganta flaskan inte bara en perfekt hjälpreda vid matlagningen, den är också en dekorativ detalj på det dukade matbordet. Då locket kan skruvas av och materialet tål diskmaskin kan bordsflaskan användas om och om igen! Häll helt enkelt över Kikkoman Naturligt bryggd sojasås från den större standardflaskan i den designade bordsflaskan.

Visste du...?

Kenji Ekuan vann 2003 designpriset ”Lucky Strike Designer Award” för formgivningen av Kikkomans bordsflaska. Den som vill se denna designklassiker i en helt annan omgivning kan besöka Design Center i Tyskland eller Museum of Modern Art i New York där den ingår bland utställningsföremålen.