Egenskaper hos Kikkoman sojasås

Egenskaperna hos Kikkoman sojasås

Vad som gör Kikkoman sojasås unik

Världen runt uppskattar proffs och amatörkockar Kikkoman sojasås. Synonymt med Kikkoman som varumärke är den legendariska bordsflaskan för sojasås med det röda locket. Flaskan har formgivits av Kenji Ekuan och prisbelönats ett flertal gånger. Men Kikkoman har internationellt blivit en förebild inte bara angående design. Även vad gäller recept, produktion, smak och kvalitet på Kikkomans sojasåser följer Kikkoman högsta kvalitetsstandarder. Detta är Vad som gör Kikkoman Sojasås så speciell och unik:

1. Naturliga ingredienser

Kikkoman sojasås består av endast fyra omsorgsfullt utvalda ingredienser: vatten, sojabönor, vete och salt. Sojabönorna är alla garanterat GMO-fria.

2. Inga konstgjorda tillsatser

Kikkoman sojasås innehåller inga konstgjorda tillsatser som helst såsom smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsmedel.

3. Helt naturligt bryggd

Kikkoman sojasås bryggs helt naturligt med ett speciellt jäsningsförfarande som tar sex månader. Smaken och aromen uppstår på ett naturligt sätt – utan kemiska hjälpmedel och tillsatser.

4. Komplex mångfald av aromer

Ungefär 300 olika aromkomponenter bildas under bryggningsprocessen. De påminner bland annat om vanilj, frukt, whisky eller kaffe. Mängden av de enskilda komponenterna är så liten att aromerna inte kan identifieras separat, men tillsammans ger de ca 300 komponenterna Kikkoman sojasås dess alldeles speciella och omisskännliga arom.

5. Särskilt hög halt av protein och kväve

På den japanska marknaden klassificeras sojasåser i enlighet med Japanese Agricultural Standard (JAS) efter sin totala halt av kväve och protein. Denna klassning visar hur pass rik en sojasås är på umami. Kikkoman sojasås innehåller 10 g protein per 100 ml. Därmed tillhör den helt klart kategorin ”särskilt hög halt”.

KategoriKväve totaltProtein
Särskilt hög halt> 1.50> 9.38
Hög halt> 1.35> 8.44
Standardhalt> 1.20> 7.50

6. Fyllig smak

Den harmoniska kombinationen av de fem grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami ger Kikkoman sojasås sin speciella smak.

Sojasås är särskilt rik på naturliga umamikomponenter som utvecklas under bryggningsprocessen. De består av ca 20 olika aminosyror som bildas när proteinerna i sojabönorna spjälkas i den torra koji-mäsken.

7. Transparent, djupt rödbrun färg

Den typiska färgen på Kikkoman sojasås är resultatet av den så kallade ”maillardreaktionen” som börjar när bryggningsprocessen pågått i två till tre månader. Då reagerar glukos och andra sockerarter med aminosyror till det bruna pigmentet melanoidin. Och det ger sojasåsen sin vackra färg.

8. Mer arom och färg

En av de speciella effekterna med Kikkoman sojasås är att den gör aromerna och färgen intensivare. När Kikkoman sojasås värms vid stekning och grillning skapas en kraftig färg och en angenämt kryddstark arom som retar aptiten.

9. Luktreducerande effekt

Kikkoman sojasås har även en alldeles speciell effekt på lukten av färska ingredienser. Fisk, skaldjur och kött kan lukta rätt intensivt, ibland till och med obehagligt. Om sådana livsmedel läggs in i sojasås kan dessa lukter reduceras eller till och med elimineras.

10. Framställd i enlighet med europeiska standarder

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås produceras i Europa i överensstämmelse med europeiska standarder.

Visste du...?

Sött, surt, salt och beskt – de är de fyra grundsmakerna som i största allmänhet är mest kända. Mindre känd är den femte grundsmaken umami.