Kikkomans historia

Kikkomans historia

Kikkomans historia når tillbaka till 1700-talet då förfäderna till familjen Mogi i den japanska staden Noda började brygga en mörkbrun smaksättningssås av sojabönor, vete, vatten och salt.

Stadens optimala läge vid floden Edo underlättade tillgången av råvarorna och snabba leveranser till den expanderande staden Edo, dagens Tokyo.  Nederländska köpmän upptäckte det svarta guldet och tog med det till Europa.

Kikkoman etablerade sig snabbt på den europeiska marknaden och fick viktiga utmärkelser på världsutställningen 1873 i Wien och 1883 i Amsterdam. 1917 startade de japanska familjerna Mogi, Takanashi och Horikiri företaget Noda Shoyu Co. Ltd. Namnet ändrades 1964 först till Kikkoman Shoyu Co. Ltd. och slutligen 1980 till Kikkoman Corporation.

Idag är Kikkoman marknadsledande i världen på sojasås och uppskattas i fler än 100 länder välden runt för den speciella fylligheten. Men inte bara det – Kikkoman är också officiell leverantör till det japanska kejsarhovet.

Visste du?

Namnet Kikkoman har en speciell innebörd. ”Kikko” står för sköldpaddsskal och ”man” är talet 10 000. Enligt en japansk legend lever sköldpaddor i tiotusen år och är symbol för lycka, framgång och ett långt liv.