Kikkoman-gruppen

Kikkoman: Marknadsledande i världen på japansk sojasås

Kikkoman-gruppen har sina rötter i produktion och försäljning av sojasås. Miljoner människor i hela världen känner till och använder den naturligt bryggda sojasåsen från Kikkoman. I Japan och utomlands engagerar sig Kikkoman även i andra, delvis likande affärsområden. Kikkoman har till exempel startat dotterbolag eller har andelar i företag inom affärssektorerna läkemedel, vin, likör, fruktsaft, tomatprodukter och asiatiska livsmedel. Dessutom har Kikkoman dotterbolag inom restaurang- och handelssektorn. Exempelvis ingår de japanska topprestaurangerna Daitokai i Berlin och Köln i Kikkoman-gruppen och en av de största grossistföretagen för direktimporterade asiatiska livsmedel är JFC International Group.

Produktionsanläggningar runt om i världen

Över 7 000 personer bidrar till utvecklingen hos det japanska företaget på olika platser i Japan, Singapore, Taiwan, Kina, Australien, Kanada, USA och Europa. Kikkoman har elva anläggningar som framställer sojasås i Japan, USA, Singapore, Taiwan, Kina, Nederländerna och Brasilien.

Kikkoman får fotfäste i Europa

1973 öppnade Kikkoman en japansk restaurang in Düsseldorf i Tyskland. Här kunde finsmakare uppleva hur bra sojasås passar till alla sorters ingredienser. Och lära sig hur man använder sojasås hemma. Försäljningen aktiverades genom sojasåsprovningar i detaljhandeln för livsmedel och främjades genom recept där sojasås ingick. En större efterfrågan framför allt i Tyskland resulterade i en ökad omsättning.

För att täcka det växande behovet av soja på den europeiska marknaden invigde Kikkoman sitt första europeiska bryggeri i Hoogezand-Sappemeer, Nederländerna, i oktober 1997. Från denna produktionsanläggning levereras Kikkomans såser ännu idag till hela Europa.

Visste du...?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås framställs av endast fyra naturliga ingredienser: sojabönor, vete, salt och vatten.